Aktivt ejerskab


I klassisk forstand er aktivt ejerskab, når en aktionær går i kritisk dialog med et selskab for at få selskabet til at ændre noget. Den tilgang har vi fravalgt i Lærernes Pension; i stedet for sælger vi vores aktier i selskaber, der ikke lever op til vores etiske retningslinjer.

Det kan nytte

Man behøver ikke nødvendigvis at sidde på mange aktier for at få indflydelse. Tilhængere af aktivt ejerskab kan fx fremhæve eksempler på, at olieselskaberne Shell og Total begge har ændret politik efter pres, der er startet blandt en lille gruppe aktionærer. Presset mod Shell drejede sig blandt andet om olieudslip og styring af miljømæssige risici, og med Total har man blandt andet formået at få selskabet til at forholde sig til Paris-aftalen om klima.

Det kan også være forgæves

Omvendt er det ikke altid, at man får resultater ud af en kritisk dialog. Fx har den amerikanske supermarkedskæde Wal-Mart – indtil videre, i hvert fald – vist sig at være for hård en nød at knække. Flere danske pensionsselskaber har efter flere års forgæves forsøg på at påvirke selskabet til blandt andet at acceptere medarbejdernes ret til at organisere sig valgt at sælge deres aktier i Wal-Mart.

Vi sælger

I Lærernes Pension har vi valgt en anden måde at spille en aktiv rolle på. Hvis en virksomhed ikke kan leve op til vores etiske kodeks, så sælger vi. Bestyrelsen har vurderet, at vores muligheder for at påvirke store selskaber er for lille til, at det kan svare sig i forhold til de omkostninger, der vil være forbundet med det.
Vi opdaterer to gange om året vores ’sortliste’, som er en liste over de selskaber, vi ikke vil investere i, fordi de ikke lever op til vores etiske kodeks. Selskaber, vi i forvejen ejer, bliver solgt fra, hvis de kommer på sortlisten.
Vores tilgang betyder, at vi er et af de pensionsselskaber, der har den største ’sortliste’. Det betyder i praksis, at vi har udelukket omkring 7-8 procent af børsnoterede papirer.

Lovens krav

Bestyrelsen i Lærernes Pension har godkendt en politik, der beskriver, hvordan vi forholder os til aktivt ejerskab. Det er et krav i lov om finansiel virksomhed, at man laver sådan en redegørelse.
Læs vores politik her

Vi følger ikke – vi forklarer

Ud over kravet i lov om finansiel virksomhed, er der også et sæt anbefalinger fra Komitéen for god selskabsledelse (nedsat under Erhvervsministeriet).
Komitéen har udarbejdet syv anbefalinger for aktivt ejerskab og anbefaler, at man forholder sig til aktivt ejerskab i form af en ’følg eller forklar’-politik. Vi har valgt at forklare, hvordan vi arbejder etisk med de problemstillinger, som aktivt ejerskab forholder sig til.

Vores forklaring kan læses her. 

Fungerer hjemmesiden ikke?


Vi kan se, at du bruger Internet Explorer. Du kan derfor opleve, at der er noget her på siden, der ikke fungerer, som det skal. Vi udvikler nemlig ikke længere lppension.dk til at understøtte Internet Explorer. Årsagen er, at Microsoft ikke har opdateret programmet siden 2019. Det betyder, at hverken funktionaliteten eller sikkerheden er tilfredsstillende.

Brug en anden browser
Vi anbefaler, at du bruger en af disse browsere:

Du er altid velkommen til at ringe til os på 70 21 61 31, hvis du oplever problemer med vores hjemmeside.